ZAŠTO JE VAŽNO SVAKODNEVNO ČIŠĆENJE KOŽE LICA ?

Čišćenje lica ujutro i navečer (da, dobro ste pročitali – ujutro i navečer) iznimno je važno za normalno funkcioniranje i lijep izgled kože. Pritom ne mislim na ispranje/umivanje lica vodom. Umivanje nije čišćenje. Za čišćenje vam trebaju kvalitetni pripravci koje možete, ovisno o tipu, kombinirati s vodom.

  1. Istraživanja pokazuju da je čišćenje kože prije spavanja neophodno kako bi ona čim duže zadržala svjež i mladenački izgled. Dakle, čišćenje lica usporava starenje kože. Navečer se na površini kože nalaze ostaci dnevne njege i make-up-a, prašina, bakterije i virusi, koje je potrebno ukloniti.

Tijekom noći koža treba kisik kako bi se obnovila. Ako kožu prije spavanja niste dobro očistili ili ste, još gore, otišli spavati našminkani, poremetit ćete prirodan proces obnove kože te će vam koža ujutro biti bez sjaja a dugoročno ćete pridonijeti njenom bržem starenju.

Noću je naša koža vrlo aktivna. Ona se intenzivno obnavlja, odumrle stanice zamjenjuju se novima, provodi se “popravak DNK”, a prirodni procesi u stanicama omogućavaju detoksikaciju stanica.

  1. Neredovito ili nedovoljno večernje čišćenje povećat će pore na licu

Ne očistite li lice temeljito navečer, nečistoće, odumrle stanice i ostaci make-up-a i dnevne njege prodrijet će u dublje slojeve i začepiti pore. Kako sa starenjem razina kolagena opada teško ćemo pore, kad se jednom prošire, vratiti u prvobitno stanje. Osim toga, odumrle stanice, nečistoće i ostaci dnevne njege u kombinaciji s bakterijama mogu dovesti do nastanka upala i stvaranja slobodnih radikala, koji oštećuju kolagen i pridonose prijevremenom starenju kože.

  1. Večernje čišćenje sprječava dehidraciju kože

Temperatura kože zdrave osobe raste tijekom noći, što dovodi do trans-epidermalnog gubitka vode (isparavanja). Ako kožu niste dobro očistili, hidratantna krema koju ćete nanijeti na lice neće imati željeni učinak, jer aktivne tvari neće moći nesmetano prodrijeti u vašu kožu.

Tijekom noći puno je bolje njegovati kožu hidratantnom njegom (poželjno nemasnom) jer ona, osim što spriječava dehidraciju kože (samim time i nastanak bora), neće poremetiti prirodan proces čišćenja kože tijekom noći (masna njega začepljuje pore, onemogućuje koži da diše te da se nesmetano riješi otpadnih tvari što ubrzava prijevremeno starenje kože).

  1. Jutarnje čišćenje sprječava nastanak upalnih procesa

Vjerojatno se pitate: “Čemu jutarnje čišćenje? Otišla sam u krevet s čistom kožom.”

E pa vaša koža ujutro nije čista. Na površini kože nalaze se odumrle stanice, sebum koji je koža tijekom noći izlučila, ali i otpadne tvari. Jutarnje se čišćenje nažalost često zanemaruje, a izuzetno je važno za kožu, no za njega nije dovoljna samo voda.  Ona uklanja s kože samo 65% sebuma i otpadnih tvari s kože. Umijete li lice samo s vodom, razmislite od djelotvornosti dnevne njege. Sebum je koristan za zaštitu naše kože ali pomiješan s otpadnim tvarima, make-upom, znojem i nečistoćama, koje se tijekom dana skupljaju na našoj koži, doprinijet će nastanku upalnih procesa, nadraživanju i nezdravom izgledu kože.

O PRIPRAVCIMA ZA ČIŠĆENJE LICA

Konvencionalni proizvodi za čišćenje kože vrlo često isušuju kožu, remete prirodne funkcije kože, narušavaju njezinu prirodnu zaštitnu ulogu/barijeru i čine je osjetljivijom i propustljivijom za mnoge štetne sastojke i utjecaje iz okoliša. Tako, na primjer, većina konvencionalnih preparata za njegu masne kože pretjerano isušuje površinski sloj kože, uklanjajući s nje i neophodan zaštitni sloj. Na taj se način koža još više potiče na lučenje sebuma (jer joj je zaštitna barijera narušena), koje je i tako prekomjerno pa  masna koža i dalje ostaje masna, ali postaje i dehidrirana.

Nažalost, mnogi od “sigurnih” sastojaka u tradicionalnim kozmetičkim proizvodima remete i prirodnu ravnotežu hormona u tijelu. Što ste im više izloženi, više se nakupljaju u vašem tijelu. Stoga dobro promislite čime ćete njegovati vašu kožu. Korištenjem prirodnih i organskih proizvoda te pažljivo osmišljenim recepturama zaštitit ćete vaše tijelo od štetnih sastojaka i očuvati zdravlje i ljepotu vaše kože.

Prirodnu kozmetiku možete kupiti, ali i napraviti sami, koristeći kvalitetne organske sirovine (hidrolate, biljna bazna ulja i maslace, biljne ekstrakte, prirodne surfaktante …), koje neće narušiti prirodne funkcije vaše kože i pomoći će joj zadržati njegovan i mladenački izgled.