Fitoterapija

Sve radionice i tečajevi u organizaciji Holističkog Studija Phyto Formula održavaju se u terminima koji se dogovore s polaznicima, a povremeno se termini objavljuju i na Facebooku te Instagram profilu Phyto Formule. Dodatne informacije i prijave na: info@phyto-formula.hr ili na broj telefona: 099 2046 042.

Uz standardnu ponudu povremeno su u ponudi razne tematske radionice prilagođene vašim potrebama, godišnjem dobu i sl. Moguća je i organizacija rođendanskih radionica prema vašim željama.

Svaki polaznik dobiva pisani materijal, izrađene pripravke (kod radionica koje idu u živo) te potvrdu o uspješno završenoj radionici ili tečaju.

Mjesto održavanja radionica: Ilovnjak 11, Velika Gorica

Posebna pogodnost za polaznike radionica: svi polaznici ostvaruju 15% popusta na sirovine u Kemig4U (maloprodaja i webshop).

 

RADIONICE

 1. AROMATIČNI ELIKSIRI: 2 u 1 – zabava i terapija

Tri su razloga zašto biste trebali naučiti izrađivati eliksire:

 1. Eliksiri su dobrodošla pomoć kod usporene probave, nesanice, prevencije i tretiranja prehlade i gripe, osjećaja hladnoće (zimica) te općenito kod napetog stanja organizma jer opuštaju i ublažavaju stres.
 2. Ovisno o izboru sastojaka, eliksire možete konzumirati i na feštama, druženjima s prijateljima a mogu biti i originalan poklon.
 3. Pri izradi eliksira možete biti doista kreativni – svježe ružine latice, cvjetovi i plod bazge, zeleni orasi, svježe začinsko i ljekovito bilje (paprena metvica, matičnjak, kopar, ružmarin, neven, kamilica, sjeme tonke, kardamom, muškatni orah, kajenski papar,…), borovnice, jagode, maline, nar, trešnje, mahune madagaskarske vanilije; med od bagrema i agruma, agavin sirup, kora limuna i naranče te kemotipizirana eterična ulja iz organskog uzgoja, hidrolati (neroli, bijela ruža, borovica, anis, cimetovac kora, paprena metvica, matičnjak…) i votka, samo su dio sastojaka koje međusobno možete kombinirati.

Tijekom radionice napravit ćete dva različita ELIKSIRA (jedan pripremiti a drugi dovršiti), a jedan ćete i degustirati.

Trajanje: 3 sata
Cijena: 59,73 EUR/450 kn

 1. MACERATI (ULJNI EKSTRAKTI) – PRIPREMA I PRIMJENA U PRIRODNOJ KOZMETICI

Treba li pri izradi macerata koristiti svježi ili suhi biljni materijal, koje bazno ulje odabrati i u kojoj koncentraciji, držati na suncu ili ne, koliko dugo macerirati, kako kombinacijom otapala dobiti vrlo kvalitetan ekstrakt – samo su neka od pitanja s kojima ćete se susresti. Želite li naučiti kako se rade kvalitetni, terapeutski učinkoviti macerati, te kako ih primijeniti u izradi prirodne kozmetike i terapeutskih melema, dođite na ovu radionicu.

Na radionici ćemo praktično izraditi:

 • Macerat dobiven korištenjem dva otapala (ovakav macerat sigurno još niste imali priliku koristiti)
 • Tradicionalni macerat ljekovitog bilja
 • Terapeutski melem prema vašim željama
 • Pripravak iznenađenja

Recept kako napraviti macerat od ljekovitog bilja možete naći na internetu no puno je krivih informacija pa, ako već niste naučili na vlastitim greškama, nećete znati koje su od navedenih informacija točne. Na žalost, često se događa da vam zbog krivih informacija propadne cijeli pripravak i skupe sirovine a macerat (iako to ne mora biti vidljivo) kontaminiran mikroorganizmima.

Trajanje: 3,5 sata
Cijena: 53,09 EUR/400
 kn

 

TEČAJEVI

 1. LJEKOVITO BILJE I ETERIČNA ULJA U KUĆNOJ LJEKARNI

„Za svaku bolest postoji travka“ Maurice Messegue

Ljekovito bilje ponovo ima značajniju ulogu u prevenciji ali i liječenju lakših oblika bolesti. Od ljekovitog se bilja izrađuju pripravci koji u odnosu na sintetske lijekove obično imaju manje neželjenih reakcija. Fitoterapija nije alternativa današnjoj prirodoslovno usmjerenoj medicini već dio nje koji ispunjava prazninu i nudi dodatne mogućnosti pri liječenju i sprječavanju akutnih i kroničnih bolesti te očuvanju vitalnosti.

Nakon ove edukacije znat ćete samostalno prepoznati i ubrati, pravilno posušiti i pohraniti ljekovite biljke. Naučit ćete i kako ih uklopiti u svakodnevni život te kako od njih napraviti biljne pripravke (čajeve, tinkture, sirupe, meleme, macerate, terapeutske kupke, obloge, medove i druge pripravke) za tretiranje najčešćih zdravstvenih tegoba dišnog, probavnog, reproduktivnog, mokraćnog, mišićno koštanog i živčanog sustava te kože. Osim ljekovitog bilja obradit ćemo i dvadesetak eteričnih ulja koja mogu biti vrlo učinkovita podrška ljekovitim biljkama.

TEME KOJE SE OBRAĐUJU:

 1. Povijest i temelji fito(aroma)terapije
 2. Osnove botanike
 3. Aktivne komponente i djelovanje biljaka
 4. Vrste biljnih ekstrakata
 5. Branje, sušenje i pohranjivanje ljekovitog bilja – preporuke
 6. Osnove anatomije ljudskog tijela
 7. Najčešće tegobe pojedinih organskih sustava i kako ih tretirati primjenom ljekovitog bilja i eteričnih ulja
 8. Sigurna primjena eteričnih ulja – opće preporuke
 9. Primjena eteričnih ulja i ljekovitog bilja kod djece i starijih osoba
 10. Primjena eteričnih ulja i ljekovitog bilja kod trudnica
 11. Pojedine ljekovite biljke – karakteristike i primjena
 12. Pojedina eterična ulja – karakteristike i primjena
 13. Hidrolati i bazna ulja

PRAKTIČNI DIO:

 1. Tinkture, macerati i glicerolni ekstrakti
 2. Sirupi
 3. Medovi s ljekovitim biljem
 4. Melemi, balzami i ulja
 5. Oblozi i terapeutske kupke
 6. Branje, sušenje i pohranjivanje ljekovitog bilja
 7. Kreiranje čajnih mješavina
 8. Gelovi, kreme i losioni s terapeutskim djelovanjem

Napomena: tečaj se obično održava vikendom (termini se dogovaraju s polaznicima).

Nakon završene edukacije, svaka polaznica/polaznik dobiva certifikat kojim se potvrđuje sudjelovanju na tečaju.

U cijenu tečaja uključen je edukativni materijal te pripravci izrađeni prilikom svakog susreta. Tečaj je kombinacija edukacije u našem studiju i samostalnog rada kod kuće.

U sklopu tečaja organizira se i terenska nastava. Prijevoz do lokacije na kojoj se održava nije uključen u cijenu tečaja.

Trajanje: 80-100 sati

Cijena: 703,4 EUR/5300 kn*

*Mogućnost plaćanja u ratama