CRUELTY FREE I VEGANSKA KOZMETIKA – ISTINE I ZABLUDE

Oznake na kozmetičkim proizvodima poput ‘CRUELTY FREE’ i ‘VEGAN’ mogu zavarati potencijalne korisnike, koji uglavnom poistovjećuju takve proizvode s prirodnim i ekološkim. No, to često nije točno, jer takvi proizvodi ne sadrže nužno prirodne ili eko sastojke, već se nalaze u smjesi sa sintetskim sastojcima. Koriste li se redovito, mogu negativno djelovati na naše zdravlje.

U Europskoj Uniji je je od 2013. zabranjeno testiranje kozmetike (bilo koje) na životinjama. Neki proizvođači prirodne kozmetike smatraju neetičnim isticanje izraza ‘cruelty free’ na pakiranjima kozmetičkih proizvoda, jer iako možda nisu oni naručili testiranje, netko je prije testirao npr. bademovo ulje i dobio određene rezultate, koji se danas koriste kao referenca za neškodljivost ili sigurnost sirovine.

Prirodna i organska kozmetika s certifikatom (Natrue, Ecocert Cosmos i sl.) ne dozvoljava testiranje na životinjama pa je suvišno i stavljati oznaku.

Problem je s kozmetikom iz npr. Kine, gdje se još uvijek rade testiranja na životinjama i inzistira se na njima prije puštanja kozmetičkih proizvoda na tržište. Zato pri kupovini kozmetike obratite pažnju na zemlju porijekla.

Što se tiče oznake ‘vegan’ ona već ima smisla, jer olakšava krajnjim korisnicima kupovinu proizvoda koji ne sadrže sirovine životinjskog porijekla. neke od njih kao npr. pčelinji vosak, matična mliječ, lanolin, propolis, med i sl. dozvoljene su u prirodnoj kozmetici. Međutim, oznaku ‘vegan’ ne treba gledati izolirano, jer ako nam je stalo da koristimo najbolju moguću njegu, važno je da sastojci u proizvodu budu prirodnog porijekla i iz eko uzgoja te da kozmetika ima certifikat koji jamči prirodnost/kvalitetu i porijeklo sirovina.